Un proces de recrutare si selectie a candidatilor celor mai potriviti poate dura mai mult decat si-ar dori si specialistii HR, dar si candidatii. Din diverse motive, de cele mai multe ori acest lucru se intampla din dorinta angajatorilor de a se asigura ca au fost recrutati si ulterior selectati cei mai competenti si potriviti oameni pentru jobul respectiv. Iar acest proces presupune costuri ridicate, pentru ca sunt implicati o serie de factori: resurse de timp, energie si bani.
In contextul in care dorinta candidatilor este sa afle raspunsul cat se poate de repede, iar efortul consultantilor HR se indreapta si spre respectarea unor deadline-uri stabilite initial, se pune intrebarea: cat de mult intervine intuitia psihologica in selectia candidatilor si ce rol joaca ea, daca nu exista timpul necesar pentru o cunoastere aprofundata a acestora?
Scopul articolului este sa demonstreze ca ipoteza intiparita in mentalul colectiv cum ca “intuitia psihologica in selectia candidatilor intervine doar la interviurile de HR” este o abordare limitativa si neconforma cu realitatea.